Excite

Olympische kampioene Vos nu ook wereldkampioen

Wielrenster Marianne Vos is na haar Olympische goud nu ook wereldkampioen op de weg. Vos kwam voor de tweede keer in haar carrière als eerste over de finish bij het WK, nadat ze vijf keer op rij een tweede plaats behaalde. De eerste wereldtitel behaalde Marianne Vos in 2006.

Winnende race

Marianne Vos zette de aanval op de wereldtitel zelf in, door twee kilometer voor de finish weg te sprinten van een kopgroep van vier, waar ook Anna van der Breggen onderdeel van uitmaakte. De Australische Rachel Neylan volgde na Vos op tien seconden als tweede en pakte daarmee het zilver, de bronzen plak ging acht seconden later naar Elisa Longo Borghini uit Italië. Van der Breggen eindigde uiteindelijk als vijfde.

Londen-scenario

Tijdens de race benutte Marianne Vos zes van de acht beklimmingen van de Cauberg om terug te komen bij de kopgroep. Volgens bondscoach Johan Lammerts was het een soort Londen-scenario, maar met een grotere ploeg en een zwaardere race. “Het idee was hetzelfde,” zegt Lammerts. “De rol van Anna was heel belangrijk. Meteen toen Marianne aansloot, is zij hard op kop gaan rijden. Het verschil werd meteen gemaakt.”

Goed seizoen

Marianne Vos beleeft een ongekend goed jaar in haar carrière. De Brabantse renster werd al wereldkampioene veldrijden, won de wereldbeker op de weg en behaalde Olympisch goud in de wegrace.

Wereldkampioenschap in Nederland

Het parcours van het wereldkampioenschap lag in Limburg, met onder andere de beklimming van de Cauberg. De finish lag in Valkenburg. Voor Marianne Vos was dat een extra drive: “Een wereldtitel in eigen land, die kans kun je niet laten schieten. De druk was misschien, met de Olympische titel op zak, wat minder. Maar iedereen die mij kent, weet ook: ik verlies niet graag.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020