Excite

Olympische Spelen 2020 in Tokio

Met een ruime meerderheid van de stemmen gaan de Olympische Spelen van 2020 naar Tokio. In de laatste stemronde tijdens de verkiezingen in Buenos Aires won Tokio met 60 tegen 36 stemmen van Istanbul. Tokio organiseerde de Zomerspelen eerder al in 1964. De Winterspelen vonden al twee keer plaats op het Aziatische eiland. Het is de vierde keer dan de Zomerspelen in Azië plaatsvinden. De laatste keer was in Peking in 2008.

Istanbul en Madrid

Tot op het laatst waren er drie steden in de race om de Olympische Spelen in 2020 te organiseren. Naast Tokio en Istanbul, was ook Madrid een kanshebber. De Spaanse hoofdstad viel echter als eerste af, na een ‘gelijkspel’ met Istanbul. Bij een nieuwe stemronde moest Madrid het toch afleggen tegen Istanbul. Vooraf was overigens Tokio al favoriet voor de Zomerspelen van 2020, ondanks dat Madrid en Istanbul zich beiden al meerdere jaren kandidaat hebben gesteld.

Fukushima

Eerder was nog twijfel ontstaan over de veiligheid van Japan, vanwege de nucleaire ramp in maart 2011 bij de kerncentrale van Fukushima. De Japanse premier Abe heeft echter gegarandeerd dat de situatie onder controle is in de hoofdstad. “Die heeft nooit geleid en zal nooit leiden tot schade in Tokio.”

Maatschappelijke betekenis

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF reageerde enthousiast op de keuze van het IOC voor Tokio. “Tokio presenteerde solide en tegelijk inspirerende plannen om de sport met de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 grote maatschappelijke betekenis te geven,” zo stelde directeur Gerard Dielessen in een eerste reactie. Tokio prees zichzelf aan met onder meer een ‘compacte Spelen’: 85 procent van de wedstrijden vindt plaats binnen een straal van acht kilometer. De bestaande infrastructuur is al goed en alle wedstrijdlocaties bestaan al. Wel zal er een nieuw Olympisch stadion worden gebouwd op de plaats van het oude stadion uit 1964.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021