Excite

Ongewapende marechaussee naar Oekraïne

Het kabinet heeft besloten om een groep ongewapende marechaussee naar Oekraïne te sturen. Een team van veertig marechaussees gaat onderzoekers helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de vliegramp in het gebied. Daarmee wil het kabinet de waarheidsvinding borgen. Dat maakte premier Mark Rutte donderdagavond bekend.

Geen wapen

Het feit dat de marechaussee geen wapens zullen dragen, draagt volgens de premier bij aan de neutrale rol die zij zullen innemen in het verscheurde conflictgebied. Volgens Rutte is het onmogelijk voor de marechaussees om gewapend hun werk te doen, in een gebied waar de veiligheidssituatie constant wisselt. “Ze zijn er niet om te schieten, maar om ondersteunend werk te verrichten,” verklaarde de premier.

De komende dagen gaan er in totaal 23 leden van het Nederlands onderzoeksteam vanuit Charkov, naar de plek waar de vliegramp heeft plaatsgevonden. Wanneer het team marechaussees richting de Oekraïne vertrekt ter ondersteuning van het onderzoek naar MH17 is nog niet bekend.

Medemenselijkheid

Minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken heeft de indruk dat de pro-Russische separatisten inzien dat ze onder een vergrootglas zitten. Ze zullen vanaf nu beter meewerken, zo meent de minster:

“Ik heb de indruk dat het eindelijk ook tot de separatisten is doorgedrongen dat het een kwestie van medemenselijkheid is om te zorgen dat alle menselijke resten worden geborgen.”

Onderzoek ondersteunen

Premier Rutte wilde donderdagavond niet ingaan op de vraag of er een akkoord voor toegang voor de marechaussee was bereikt met de separatisten. Wel worden volgens hem nog steeds pogingen gedaan om het onderzoek op locatie te ondersteunen, alsmede het terugbrengen van de slachtoffers.

Tot zaterdag worden 203 kisten met slachtoffers naar Nederland vervoerd, maar in totaal zijn er 298 mensen omgekomen. Daaronder waren 194 Nederlandse slachtoffers te betreuren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021