Excite

Online media verdringen traditionele media

Internet, dat zou nog wel eens heel groot kunnen worden. Het CBS heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van de diverse media onder Nederlanders. Daaruit blijkt dat online media de traditionele media aan het verdringen zijn. Online kranten verdringen de gewone kranten, maar ook televisie en radio maken een enorme opmars op het internet. Een interessant onderzoek dat haarfijn de problemen van de traditionele media blootlegt.

Meer dan de helft van het aantal Nederlanders met een internetaansluiting kijkt televisie via het internet. Ook online radio is razendpopulair bij internetgebruikers. Tussen 2005 en 2008 verdubbelde het aantal gebruikers. In drie jaar tijd is het aantal mensen dat online kranten leest ook met een derde gestegen. Het bereik van de traditionele kranten haalt het niet bij het bereik van de online audiovisuele media. Of aan de hand van dit onderzoek de traditionele kranten een conclusie trekken, is nog niet bekend. Wel werd het NRC in de verkoop gedaan deze week.

Voorspelbaar is het feit dat meer jongeren tot 25 jaar dan ouderen gebruik maken van de audiovisuele media op het internet. Een kleine zeventig procent van de jongeren maakt gebruik van online media, als televisie en radio. Online kranten worden door elke leeftijdscategorie goed gelezen. Het verschil tussen de seksen is niet heel groot. Mannen maken meer gebruik van online nieuws dan vrouwen, maar er zijn nog steeds 41 procent van de vrouwen die online het nieuws volgen. Het verklaart wel de terugloop in verkoop van traditionele kranten tussen 2002 en 2008 met 16 procent.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018