Excite

Ontelbare tekstberichten verstuurd op 11 september uitgelekt

Hoe het kan en hoe erg dit eigenlijk niet mag vanwege schending van de privacy, is nog niet bekend, maar de website WikiLeak heeft honderdduizenden tekstberichten gepubliceerd. En dan niet zomaar tekstberichten, maar tekstberichten die zijn verstuurd op 11 september tijdens de terreuraanslagen in New York. Van zowel de politie, brandweer als particulieren zijn ontelbare smsjes en andere tekstberichten onderschept.

De tekstberichten van 9/11 zijn online allemaal te lezen. Er zitten een hoop dienstmededelingen tussen de hulpdiensten en tussen New York en het Pentagon, maar ook een hoop persoonlijke berichten. Zo is er te lezen: "Verlaat het gebouw alsjeblieft niet. Een van de torens is net ingestort." en "Ik was zo ongerust, ik wil je niet kwijt nu ik je net weer terug heb." Grote drama's in korte berichten.

Hoe de website aan de data komt en wie de tekstberichten allemaal heeft onderschept, is niet bekend. De website is van een activistische groepering, die de berichten van de terreuraanslagen online heeft gezet vanwege hun historische waarde. Ze hopen dat de tekstberichten een meer genuanceerd beeld geven van wat er op 11 september precies plaats vond en hoe New York de aanslagen op het World Trade Center beleefde.

Afbeelding: Flickr, Paul Keller

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020