Excite

Onzichtbaarheidsmantel Harry Potter kan nagemaakt worden

De onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter zou wel eens werkelijkheid kunnen worden: een onderzoekssubsidie van bijna vijf miljoen pond helpt wetenschappers om een mantel te ontwikkelen die ‘licht kan buigen’ om zo objecten te laten verdwijnen.

Het idee draait om het gebruik van een oppervlak van metamateriaal dat ervoor moet zorgen dat het lijkt alsof de eigenschappen van patronen gewijzigd worden. Het Imperial College London en de University of Southampton hebben de subsidie gekregen van The Leverhulme Trust.

Op dit moment kunnen objecten al wel onzichtbaar worden gemaakt door grotere golflengten als radar, maar nog niet door middel van kleinere golflengten als licht. Wetenschappers hopen nu materialen te creëren die ervoor zorgen dat het licht rond het object stroomt en het voor het menselijke oog onzichtbaar maakt.

Het team wordt geleid door Professor Sir John Pendry, een vooraanstaande fysicus aan ICL die in 2006 voor het eerst met het idee van de onzichtbaarheidsmantel kwam, en Professor Stefan Maier, gespecialiseerd in onder andere elektromagnetische golftechnologie.

Volgens Professor Pendry is het nu tijd voor een andere manier om materialen te veranderen. We hebben de mogelijkheden van scheikunde op dit gebied inmiddels uitgeput. Daarom is het tijd om nu naar andere technologieën te kijken. Op die manier kunnen dingen sneller en goedkoper gedaan worden. De subsidie is dan ook van harte welkom; tijdens de economische crisis was het moeilijk om aan geld voor onderzoek te komen.

Afbeelding: Flickr account Colin ZHU

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020