Excite

Oprah maakt een slippertje

Oprah Winfrey, bekend van de Oprah Winfrey Show, heeft zondag de televisiecode gebroken door kijkers van het Grammy Awards gala op te roepen om te schakelen naar haar eigen zender OWN. Ze twitterde: “Kan iedereen nu overschakelen naar OWN, met name diegenen die een Nielsen-box hebben,” en later: “reclamepauze Grammy mensen, u kunt naar OWN switchen.” Ze bood de volgende dag meteen haar excuses aan voor het bericht: “Op verzoek van Nielsen heb ik de tweet verwijderd. Ik had geen kwade bedoelingen en ik verontschuldig me.”

Nielsen Kijkcijfers Oprah

Nielsen is het bedrijf dat elke dag kijkcijfers meet van Amerikaanse televisiekijkers met een kabelaansluiting. Dit gebeurt bij zo’n 25.000 huishoudens. Oprah Winfrey probeerde met haar oproep de meting te beïnvloeden en dat neemt Nielsen haar niet in dank af. De cijfers werden gepubliceerd met een vermelding dat het getal bij OWN wel eens een fout zou kunnen zijn. Voor Nielsen is het belangrijk om zo zuiver mogelijk te meten, onder andere omdat succes en falen van televisieprogramma’s aan de hand van deze metingen wordt bepaald.

Kijkcijfers beïnvloeden

Oprah Winfrey is niet de eerste die de Nielsen-metingen wil beïnvloeden. Comedian Jimmy Fallon van de zender NBC probeerde het ook al eens in november vorig jaar. Onder de naam “Occupy Nielsen” riep hij zijn kijkers op om iedereen met een Nielsen-box te bellen en te zorgen dat ze overschakelden naar zijn programma. Als straf verwijderde Nielsen de uitzending van Fallon in zijn geheel uit de kijkcijfers. De actie van Oprah is veel onschuldiger, ondanks dat het televisie-icoon maar liefst 9 miljoen volgers op Twitter heeft.

Slechte kijkcijfers OWN

De oproep van Oprah Winfrey valt deels te verklaren, omdat haar zender OWN tegen alle verwachtingen in slecht presteert. De zender is voor veel mensen moeilijk te vinden tussen alle andere televisiekanalen. Er is hoop dat de nieuwe show Oprah’s Next Chapter, gepresenteerd door Oprah zelf, de kijkcijfers weer een beetje kan opkrikken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020