Excite

Opvallende maatregel Ocean Race tegen piraterij

Piraterij is voor de organisatie van de Ocean Race een groot probleem. Deelnemers aan de zeilwedstrijd hoeven dan ook niet zelf door de gevaarlijke wateren van Oost-Afrika te varen, maar kunnen meeliften op vrachtschepen. Bovendien is het voor het publiek, en dus ook voor eventueel kwaadwillenden, niet mogelijk om positie van de boten te volgen wanneer ze in risicozones varen.

Zwaarbewapende beveiligers

Tijdens de tweede etappe van de race zullen de zeilboten op een geheime locatie in de Indische Oceaan de wedstrijd onderbreken. Vrachtschepen met zwaarbewapende beveiligers zullen de zeilboten aan boord nemen om ze ongehinderd naar veilige wateren te brengen. Een duur grapje natuurlijk, maar gezien de problemen met piraterij voor de kust van Somalië zeer noodzakelijk.

Vorig jaar werd er namelijk een recordaantal van 1181 zeevarenden ontvoerd door piraten, weet ad.nl. De ontvoerders zouden ongeveer 110 miljoen euro aan losgeld opgestreken hebben, na hun gijzelaars gemiddeld 213 dagen vast te houden. Ook nu hebben piraten nog tien boten, met in totaal 172 opvarenden, in hun greep. "We doen alles om het risico voor de teams te minimaliseren," zei wedstrijdleider Knut Frostad. "Alle experts die we hebben geraadpleegd, hebben ons de route langs Oost-Afrika afgeraden." Ook in de derde etappe is er zo'n 'liftmoment' ingelast om de schepen door gevaarlijke wateren te loodsen.

Wedstrijd van 8 maanden

De Volvo Ocean Race, zoals de wedstrijd voluit heet, is geen kinderachtig zeiltochtje. Sinds 1973 wordt de race eens in de drie jaar georganiseerd. De wedstrijd duurt meestal ongeveer 8 maanden. Heel wat anders dan die twee keer vijfenveertig minuten voetbal. Uiteraard zijn de schepen niet de volle 8 maanden op zee, maar doen ze ook regelmatig havens aan voor reparaties, en om de bemanning te laten rusten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020