Excite

Opwarming van Antarctica begonnen

De temperatuur van de Zuidpool is sinds de jaren 50 met zo’n 0,5 graden gestegen. Dit blijkt uit diverse verzamelde gegevens van satellieten en weerstations. Op de Zuidpool ligt zo’n 90% van ’s werelds ijs.

Een groep Amerikaanse wetenschappers komt met deze meetgegevens. Er werd al vaker gepraat over opwarming van de aarde en dit blijkt nu een feit te zijn, blijkt uit de gegevens. De klimaatverandering heeft Antarctica bereikt en dit is sneller gebeurd dan was verwacht, zeggen de onderzoekers. De opwarming heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de effecten van de antropogene uitstoot van gassen. Een andere verklaring is moeilijk te vinden.

De gemiddelde stijging is te vergelijken met het mondiale gemiddelde. Klimaatcritici zeiden eerder dat Antarctica juist kouder werd, als bewijs dat de mondiale verwarming een mythe is. De gegevens zeggen nu toch echt iets anders en daar moeten we ons zorgen om maken, volgens de onderzoekers.

De West-Antarctische ijskap en de Groenlandse ijskap zullen volledig smelten bij een temperatuurstijging van zo’n 3 graden. Al het water dat van deze ijskappen vandaan komt, kan zorgen voor een zeespiegelstijging van zo’n 14 meter. Het ijs van Oost-Antartica kan de zeespiegel nog eens 50 meter hoger laten komen. En zelfs wanneer niet al het ijs, maar slechts een fractie van de ijskappen zal smelten, kunnen we al een stijging van enkele meters verwachten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020