Excite

Oscars 2014: 12 Years a Slave wint prijs voor beste film

Vannacht was het eindelijk zo ver: de Oscars 2014. Het drama 12 Year a Slave wint de prijs voor beste film, maar de grote winnaar is Gravity. Het ruimte-drama won maar liefst zeven Oscars, voor vrijwel alle technische categorieën.

12 Years a Slave

De slavernij-film 12 Years a Slave won in total drie Oscars voor de 2014 editie van het festival. Nieuwkomer Lupita Nyong’o won de Oscar voor beste vrouw in een bijrol. Nyong’o nam de prijs met een emotionele speech in ontvangst. Ze eerde onder andere de slavin Patsy, wiens rol Lupita Nyong’o vertolkte in het waar gebeurde verhaal. 12 Years a Slave won daarnaast een prijs voor het script.

>> Google voorspelde de winnaars van de Oscars 2014 op basis van zoekresultaten. Hadden ze het goed? Je leest het hier!

Dallas Buyers Club

Chiwetel Ejiofor was voor zijn hoofdrol in 12 Years a Slave genomineerd voor de Oscar voor beste acteur, maar die prijs ging aan zijn neus voorbij. Matthew McConaughey kreeg de eer van het beeldje voor zijn acteerprestaties in Dallas Buyers Club. Voor de acteur is het een upgrade van zijn eerdere rollen, voornamelijk die van hartenbreker in romantische komedies. In Dallas Buyers Club speelt McConaughey een homofobe cowboy die AIDS blijkt te hebben. De film won nog een Oscar: die voor beste mannelijke bijrol voor Jared Leto. Hij vertolkt met verve de rol van een transgender prostituee met HIV.

Cate Blanchett

De beste actrice van de Oscars 2014 is Cate Blanchett geworden. Van alle awards was deze voor de film Blue Jasmine al lange tijd de meest zekere. De actrice nam haar Oscar dan ook in ontvangst met een goed voorbereide dankspeech. Ze roemde haar concurrentes persoonlijk en vergat ook regisseur Woody Allen niet, die recent onder vuur kwam te liggen in verband met aantijgingen van misbruik.

Verliezers Oscars 2014

Waar winnaars zijn, zijn verliezers; ook bij de Oscars van 2014. Zo greep Leonardo DiCaprio opnieuw naast de Oscar voor beste acteur, ondanks een wereldperformance in The Wolf of Wallstreet. De film ging met geen enkele prijs naar huis, ondanks vijf nominaties. Nog vervelender pakte de avond uit voor American Hustle. De film was genomineerd in 10 categorieën, maar won geen enkele Oscar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020