Excite

Oudste bier ter wereld wordt nagemaakt

Sommige dingen worden lekkerder naarmate ze ouder zijn. Denk aan goede rode wijn of whisky. Bier hoort niet bij deze producten. Toch zijn wetenschappers opgetogen over de vondst van een aantal flesjes bier in een scheepswrak. Ze willen het bier, dat zo’n 200 jaar oud is, graag namaken.

Het Baltische schip, dat vlakbij de Aland eilanden tussen Finland en Zweden is gevonden, bevatte een aantal flessen waarvan men dacht dat het champagne was. Later kwamen de onderzoekers erachter dat een vijftal van de flesjes het oudste drinkbare bier ter wereld bevatte.

Experts hebben zich al een slokje veroorloofd. “Ze zeiden dat het erg oud smaakte, wat natuurlijk niet verwonderlijk is. Ze vonden het wel wat zuur, wat kan betekenen dat er toch nog een gistingsproces in de fles heeft plaatsgevonden,” aldus Annika Wilhelmson van het Technical Research Centre of Finland (VTT).

De VTT mag nu proberen het recept van het bier te achterhalen. Volgens Wilhelmson zou de vondst van levend gist in het bier daarbij erg helpen. ‘Als we het vinden, gaan we het DNA vergelijken met gist dat vandaag de dag wordt gebruikt, om te zijn of we gelijkenissen kunnen ontdekken.’

Mocht het de wetenschappers lukken, dan zullen we binnenkort weten of het bier van begin 19de eeuw lekkerder is dan wat wij heden ten dage in de supermarkt kunnen vinden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker twicepix

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020