Excite

Oudste persoon ter wereld (114) overleden

Je hebt oud en je hebt oud. De oudste persoon ter wereld, Eunice Sanborn, overleed gister op 114-jarige leeftijd. Dat betekent dat ze geboren werd voordat de broertjes Wright het eerste vliegtuig ontwierpen.

Sanborn, uit de Amerikaanse staat Texas, was volgens het Guiness Book of Records de oudste levende persoon. De Gerontology Research Group (GRG), een stichting die onderzoek doet naar hele oude mensen, heeft haar geboortedatum vastgesteld op 20 juli 1896.

Concreet betekent dit dat ze zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Ze overleefde een drietal echtgenoten, en maakte zelfs op hoge leeftijd nog grapjes dat ze op zoek was naar nummer vier. Haar enige kind stierf in 2005 op de rijpe leeftijd van 90.

Volgens Robert Young van de GRG is er niet één specifiek geheim voor een hoge leeftijd. Wel helpt het als je een vrouw bent. Van de 85 bekende personen van boven de 110 zijn er namelijk 80 van het vrouwelijke geslacht.

Ook een gezond lichaamsgewicht en een positieve kijk op dingen helpt. De belangrijkste factor blijft echter de erfelijkheid. Mensen die een extreme leeftijd bereiken, hebben namelijk meestal familieleden die ook een hoge leeftijd hebben bereikt.

De oudste nog levende persoon is nu Besse Cooper. Ook zij zag het levenslicht in 1896, maar pas op 26 augustus.

Afbeelding: Flickr, gebruiker ethan prater

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018