Excite

Overheid wist van gevaren Oekraïens luchtruim voor MH17-ramp

  • © Getty Images
Nog voor vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, was de Nederlandse overheid op de hoogte van het feit dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was. Er werden naar aanleiding van die kennis echter geen extra maatregelen genomen en luchtvaartmaatschappijen werden hiervan niet op de hoogte gebracht.

Daags voor de rampvlucht - die geen overlevenden kende - werd neergehaald, was een Nederlandse diplomaat in Kiev al op de hoogte gesteld van het feit dat er een Oekraïens vrachtvliegtuig van grote hoogte uit de lucht was geschoten. Dit bleek in Den Haag ook bekend te zijn, zo blijkt uit een brief die naar de Kamer gestuurd is door Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Deze brief werd geschreven naar aanleiding van kamervragen die gesteld werden door kamerleden Pieter Omtzigt van het CDA en Sjoerd Sjoerdsma van D66. Volgens deze kamerleden was de informatie die de overheid heeft achtergehouden cruciaal. Andere luchtvaartmaatschappijen hebben op basis daarvan namelijk hun vliegroute aangepast, maar dat was voor Malaysia Airlines en KLM niet het geval. Het kabinet geeft echter aan dat andere luchtvaartmaatschappijen hun route hebben aangepast vanwege de onrust rondom de annexatie van de Krim.

De informatie maakte duidelijk dat een vliegtuig op grote hoogte neergehaald kon worden door wapens uit Oekraïne, ondanks het feit dat de overheid van het land heeft gezegd dat alles boven de 9,7 kilometer veilig zou zijn. Dat bleek echter niet het geval en dat had afgeleid kunnen worden uit het feit dat het militaire vrachtvliegtuig net voor vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten.

Naar aanleiding van deze nieuwe informatie gaat de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een inschatting maken van het belang van de informatie van de diplomaat en de manier waarop Den Haag daarmee is omgegaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021