Excite

Paleizen en leger mogen niet op satellietfoto's Bing en Google

Er is niets zo leuk als bij iemand anders binnen gluren, zonder opgemerkt te worden. Met behulp van Google Maps en Bing – van Microsoft – kan dat vanuit de lucht: satellietfoto’s van heel Nederland zijn van achter de computer op te vragen. Het huis van de koningin bekijken lukt als het goed is straks echter niet meer!

Defensie heeft namelijk aan Google en Microsoft gevraagd om de paleizen onherkenbaar of erg wazig te maken, zodat deze niet meer te spotten zijn. Het verzoek van Defensie beperkt zich niet tot het onzichtbaar maken van paleizen; ook de F16-vliegtuigen op de vliegbasis Volkel mogen niet getoond worden.

Dit is niet de eerste keer dat er ophef is ontstaan over de satellietfoto’s die op internet beschikbaar zijn. Eerder kreeg Google al veel commentaar op haar Streetview; de foto’s die letterlijk in de straten worden gemaakt en waar – meer dan eens – ook herkenbaar mensen te zien waren. Deze foto’s werden met een speciale Streetview-auto gemaakt, zonder dat er tijdens het fotograferen toestemming werd gevraagd aan de mensen die ook op de foto kwamen. De kritiek op deze manier van fotograferen heeft er eerder al voor gezorgd dat complete straten ontoegankelijk werden gemaakt voor de Streetview-auto.

Defensie kijkt nu of Google en Microsoft zich voldoende aan de regels gehouden hebben, anders volgen er mogelijk meer maatregelen.

Afbeelding: Flickr account byrion

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020