Excite

Palin blijft strijden, ondanks geweld

Op 9 januari van dit jaar werd Congreslid Gabrielle Giffords door haar hoofd geschoten in de Amerikaanse staat Nevada. De schutter, Jared Loughner, verwondde onder andere Giffords en doodde zes mensen. De algemene trend onder weldenkend Amerika is dat zijn actie een resultaat is van de gewelddadige retoriek die tijdens campagnes wordt gebruikt. Sarah Palin denkt daar heel anders over, en spreekt binnenkort op een bijeenkomst voor vuurwapenbezitters .

Al eerder krijg Palin kritiek omdat haar campagnetactieken wat dubieus waren. Op Palin’s website was een kaartje te zien waarop politieke tegenstanders werden aangeduid met een roos, alsof ze neergeschoten moesten worden. In een persverklaring heeft Palin inmiddels al aangegeven dat zij niet denkt dat de gebeurtenis verband houdt met de toon van het debat.

Dat deze toon moest veranderen was de boodschap die president Obama voor de Amerikanen had in een toespraak een aantal dagen na het schietincident. Vorige week vrijdag kreeg hij in de krant de Washington Post bijstand uit onverwachte hoek. De man met wie Obama ooit een bittere strijd voerde om het presidentschap, republikein John McCain, vond precies hetzelfde.

Saillant detail is natuurlijk dat Palin McCain's 'running mate' was in de presidentsverkiezingen van 2008. 'De manier waarop wij politiek bedrijven kan en moet heel wat netter. We zijn daar allemaal verantwoordelijk voor, ook ik,' zei McCain. Ook betitelde hij Obama als een patriot en stelde dat de verschillen tussen Republikeinen en Democraten eigenlijk helemaal niet zo groot zijn.

Afbeelding: Flickr, gebruiker it's our city

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020