Excite

Paniek op de Dam tijdens dodenherdenking

Zojuist werd de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam opgeschrikt door massapaniek. Vlak voor het verstrijken van de twee minuten stilte kwam de mensenmassa in beweging en ontstond er een chaotische situatie. Onmiddellijk werd de koninklijke familie door de veiligheidsdiensten afgevoerd naar een veilige plek. Het publiek stoof uit elkaar, waarbij diverse gewonden vielen en dranghekken werden omver gelopen. In eerste instantie werd er bericht dat iemand onwel zou zijn geworden, maar al snel brak op Twitter het nieuws uit dat er meer aan de hand was.

Een man zou in de menigte begonnen zijn met schreeuwen en rennen. Dat verklaarden diverse ooggetuigen via het medium Twitter. Opnieuw blijkt dit de snelste en betrouwbaarste methode te zijn om in realtime nieuws te verspreiden. De man zou door de politie tegen de grond zijn geworpen en zijn gearresteerd. Als reactie op de uitbarsting van de man zijn mensen gaan rennen, schreeuwen en zijn er dranghekken omgevallen. Daarbij raakten diverse mensen op de Dam gewond. Om de paniek niet te vergroten, is door de hulpdiensten besloten om ambulances zonder sirenes te laten op- en afrijden.

Vrij snel na het incident keerde de rust terug op de Dam. De veiligheidsdiensten hadden de situatie razendsnel weer onder controle. Gewonden op de Dam werden afgevoerd en verzorgd en de uiteindelijke gevolgen lijken mee te vallen. Wat zich precies heeft afgespeeld, is nog niet geheel duidelijk. De traditionele media reppen nog nauwelijks over de schreeuwende man en blijven bij het standpunt dat er iemand onwel is geworden, waarna paniek ontstond. Het zijn de ooggetuigen op Twitter die dit tegen spreken. Al met al blijkt dat de angst in Nederland voor aanslagen enorm groot is en er weinig voor nodig is om een menigte in paniek te doen raken.

Hier de videobeelden, waarbij in het begin duidelijk een harde schreeuw kan worden gehoord, die absoluut niet op een noodkreet lijkt

Afbeelding: TV Caption

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020