Excite

Paus Benedictus XVI gaat aftreden

Paus Benedictus XVI maakte maandag bekend dat hij per 28 februari zal aftreden als hoofd van de katholieke kerk. Dat meldt een Italiaans persbureau op basis van een persbericht uitgegeven door het Vaticaan.

Sterke geest en sterk lichaam

De 85-jarige paus Benedictus treedt af, omdat hij vanwege zijn hoge leeftijd het ambt naar eigen zeggen niet goed meer kan uitvoeren. In de verklaring is te lezen dat een “sterke geest en een sterk lichaam” nodig zijn om alle taken van paus goed te vervullen. “Kracht die in de laatste maanden in zo’n mate is afgenomen dat ik in ben gaan zien dat ik mijn functie niet langer adequaat kan uitvoeren.”

Zelfstandig aftreden

De paus heeft in 2010, vijf jaar na zijn aanstelling, al eens gezegd dat hij niet zou uitsluiten om ooit zelfstandig af te treden. In het boek met interviews met de paus ‘Licht van de Wereld’ zei Benedictus XVI: “Als de paus duidelijk merkt dat hij niet langer fysiek, psychologisch en spiritueel in staat is de plichten van zijn ambt te vervullen, dan heeft hij het recht en onder bepaalde omstandigheden ook de plicht om af te treden.”

Roerige periode

De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger werd in 2005 tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk gekozen. Als paus Benedictus XVI beleefde hij een roerige periode, waarbij veel misbruik in de katholieke kerk aan het licht kwam. In zijn recente kersttoespraak verloor hij bovendien in Nederland veel aanhang toen hij homo’s “een bedreiging voor de wereldvrede” en “slecht voor de mensheid” noemde.

Het is tot nu toe slechts twee keer eerder voorgekomen dat een paus opstapte. De laatste keer was in 1415, toen Paus Gregorius XII de functie neerlegde.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020