Excite

Paus Franciscus I verkozen

Woensdagavond werd kardinaal Jorge Mario Bergoglio verkozen tot nieuwe paus. Hij volgt daarmee kardinaal Ratzinger op, die vorige maand afstand deed van de hoogste zetel in de katholieke kerk.

Zuid-Amerika

De 76-jarige paus Bergoglio, die nu door het leven zal gaan als paus Franciscus I, is 76 jaar oud en geboren in het Argentijnse Buenos Aires. Hij was in 2005 de belangrijkste tegenkandidaat van paus Benedictus XVI. Het is voor het eerst dat de paus van buiten Europa komt. Dat de keuze is gevallen op een Zuid-Amerikaanse katholiek is niet vreemd: het continent vertegenwoordigt veertig procent van de katholieke vandaag de dag.

Rol kerk bij dictatuur

Omdat Bergoglio voor velen een onverwachte keuze is gebleken, zijn verschillende media donderdag in het verleden van de kardinaal gaan spitten. Daaruit blijkt dat de Argentijn met zijn jezuïetenorde maar weinig weerstand heeft geboden aan de dictatuur van Jorge Videla en Roberto Viola tussen 1976 en 1983. Er circuleren zelfs foto’s van de paus met dictator Videla. Tijdens het bewind vonden minstens 30.000 Argentijnen de dood, vaak in omstreden omstandigheden.

Bergoglio en ontvoering

De Argentijnse journalist Horacio Verbitsky bracht in 2005 een boek uit over de rol van de kerk bij het regime van Videla. Verbitsky beschuldigde Bergoglio van medeplichtigheid aan de ontvoering van Orland Yorio en Francisco Jalics, twee Argentijnse jezuïeten. Zij werden in 1976 opgesloten toen ze mensen uit arme wijken in Bueonos Aires hielpen. Bergoglio heeft zelf nooit gereageerd op deze beschuldigingen, maar verklaarde enkele jaren geleden juist mensen te hebben geholpen tijdens de vuile oorlog.

Excuus aangeboden

Paus Franciscus I is daarom voor sommigen nu al in opspraak. Ondanks dat de Argentijnse bisschoppen, onder leiding van Bergoglio, in 2012 collectief excuus aangeboden hebben bij de Argentijnse katholieken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020