Excite

PEC Zwolle wint KNVB beker met 5-1 overwinning

PEC Zwolle heeft zondagavond de KNVB beker finale gewonnen van Ajax. De wedstrijd startte rumoerig, nadat Ajax al snel de openingstreffer scoorde en supporters van de Amsterdamse club tot twee keer toe vuurwerk op het veld gooiden. Alle doelpunten van de uiteindelijke 5-1 overwinning van PEC Zwolle op Ajax werden binnen de eerste vijftig minuten gemaakt.

PEC Zwolle

Het is voor het eerst dat de Zwolse club zo’n grote prijs in de wacht sleept. De laatste keer dat de ploeg een bekerfinale speelde was in 1977, maar deze werd verloren. De verloren editie daarvoor was in 1928. Slechts twee jaar geleden promoveerde PEC Zwolle naar de Eredivisie.

Vuurwerk

Bij de eerste aanval van PEC Zwolle gingen Ajax-supporters in het vak achter goalkeeper Vermeer op verschillende plekken vuurwerk op het veld. Ajax vervolgde de wedstrijd vervolgens met een prachtige goal van Van Rhijn in de derde minuut. De Amsterdamse fans gooiende daarna weer vuurwerken op de Rotterdamse grasmat. Scheidsrechter Bas Nijhuis besloot daarop de wedstrijd stil te leggen en de spelers van het veld te halen. De veiligheid van in het bijzonder Vermeer was niet langer te garanderen. Na een halfuur, en een speech van Edwin van der Sar, werd besloten de wedstrijd nog één kans te geven. Vanaf dat moment verloor Ajax alle controle.

Europees voetbal

Binnen zes minuten scoorde Ryan Thomas twee keer voor Zwolle, niet lang daarna wist Guyon Fernandez er twee in te leggen, waardoor Ajax met een 4-1 achterstand de kleedkamers in ging. Direct na de rust scoorde Bram van Polen de vijfde goal voor PEC Zwolle. Daarmee was het feestje compleet voor de meegereisde supporters uit Zwolle, die tot de laatste minuut niet meer stil konden zitten. Aanstaand landskampioen Ajax moest na de vernedering op het veld met pijn de huldiging van de provincieclub toezien.

De overwinning van PEC Zwolle betekent dat ze automatisch geplaatst zijn voor de vierde ronde van de Champions League. Doordat Ajax al geplaatst was door de overwinning in de eredivisie, was de ploeg van trainer Ron Jans overigens al verzekerd van Europees voetbal.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020