Excite

Piloten met valse papieren opgepakt in India

Dat India één van de minst veilige landen is om op een vliegtuig te stappen stond al eerder te lezen op Excite. Hoe dat komt is nu ook glashelder geworden: ten minste vier Indiase piloten zijn betrapt op het vliegen met vervalste papieren. Eén van de overtreders vloog voor de nationale luchtvaartmaatschappij Air India.

Vandaar dat de overheid nu alle vliegbrevetten van piloten gaat controleren, zo meldt Bharat Bhushan, directeur-generaal van het Ministerie van Burgerluchtvaart. Twee neppiloten zijn inmiddels gearresteerd voor het vliegen met valse papieren. Een van hen liep tegen de lamp toen hij bij een landing averij opliep aan het vliegtuig. Na controle bleek zijn papierwerk verre van in orde.

De andere piloot, die werkzaam was bij Air India, had maar liefst 6.500 vluchten achter zijn naam staan alvorens zijn nepperij ontdekt werd. Twee jaar geleden kocht de man voor omgerekend bijna 20.000 euro valse documenten waarmee hij een vergunning kon krijgen om piloot te worden. In India moet je namelijk 1.500 vlieguren gemaakt hebben en drie verschillende examens succesvol hebben afgelegd voordat je in de burgerluchtvaart kan werken.

In totaal zullen ongeveer 4000 vliegbrevetten worden nagetrokken. De autoriteiten hebben er inmiddels 500 gehad en daarvan waren er vier dus op zijn minst verdacht. Het Ministerie in India zegt bezig te zijn met een nieuw systeem om de fraudegevoeligheid in de luchtvaart te verminderen. Tot die tijd maar gewoon met de KLM.

Afbeelding: Flickr, gebruiker allenthepostman

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018