Excite

Piraten doden vier Amerikaanse gijzelaars

Vier Amerikaanse gijzelaars zijn door Somalische piraten doodgeschoten, zo maakte het Amerikaanse leger bekend. De vier voeren op het privéjacht Quest, dat in de buurt van Oman door de piraten was gekaapt. Nooit eerder werden Amerikaanse gijzelaars door piraten om het leven gebracht.

Sinds december 2004 voeren Jean en Scott Adam uit Californië op hun schip rond de wereld. Ook Phyllis Macay en Bob Riggle uit Seattle waren aan boord toen piraten zich meester maakten van de Quest. Sindsdien achtervolgden vier marineschepen, waaronder een vliegdekschip, het jacht en probeerden onderhandelaars de gijzelaars vrij te krijgen.

Dinsdagochtend hoorden de mariniers plotseling geweerschoten van de Quest komen. Op het moment dat de marine bij het jacht aankwam vonden ze de lichamen van de vier Amerikanen. Daarop volgde een vuurgevecht, waarbij twee Somaliërs werden gedood. Dertien anderen werden gevangen genomen.

In de Golf van Aden bij Oman worden vaker schepen gekaapt. Doorgaans Somalische piraten hopen de gijzelaars terug te kunnen 'verkopen' tegen hoge bedragen. Doordat kapers in de afgelopen jaren vaak losgeld hebben ontvangen steeg het aantal incidenten snel. Inmiddels sturen steeds meer landen marineschepen om in de wateren te patrouilleren.

Afbeelding: Flickr, gebruiker RubyGoes

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018