Excite

Piraterij in Soemalië

De Somalische piraten die vorig jaar een schip uit Oekraïne hebben gekaapt, hebben het schip vandaag weer laten gaan. Voor hoeveel losgeld ze het schip en de bemanning hebben laten gaan is onbekend.

Vermoedelijk gaat het om een bedrag van ruim 3,2 miljoen dollar. Het schip werd in september van vorig jaar gekaapt en de bemanningsleden konden geen kant op. De kaping leidde al eerder tot een diplomatieke rel tussen Kenia, Oekraïne en de Verenigde Staten. Er werden hevige discussies gehouden. Ook beschuldigden de landen elkaar van illegale wapenhandel.

Volgens de Libische leider Muammar Kadaffi is de piraterij geen misdrijf, maar een reactie op de hebberige Westerse landen. Zij betreden de Somalische landen op illegale wijze, Het kapen van een schip is geen misdrijf, maar een manier voor de piraten om zichzelf de verdedigen.

Vorig jaar is er miljoenen verdiend door criminelen aan het losgeld van de piraterij. Er is toen een recordaantal van 42 schepen gekaapt. Dit jaar zijn er al drie schepen gekaapt. De Somalische piraterij is een doorn in het oog voor de internationale schepen. Sommige landen hebben marineschepen bij de kust in de regio liggen om de piraterij te bestrijden. Toch lukt het niet altijd om de Somaliërs op een afstand te houden, waardoor het telkens weer een dure grap is om in de buurt van het vaarwater te komen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020