Excite

Premier Tunesië treedt af

Mohamed Ghannouchi, de premier van Tunesië, stopt ermee. Dat vertelde hij tijdens een persconferentie in hoofdstad Tunis. Zijn aftreden is een direct gevolg van de opstanden en manifestaties die de afgelopen dagen in Tunis plaatsvonden. Zaterdag vielen er bij een confrontatie tussen het publiek en de ordediensten nog drie doden.

Ghannouchi gaf in zijn speech aan dat hij geen premier van repressie wilde zijn en dat hij daarom zijn baan als eerste minister wilde opzeggen. Hij gaf ook aan dat hij niet het type man was dat beslissingen wilde maken die slachtoffers zouden kosten. Ghannouchi is al sinds 1999 eerste minister in het land, maar kwam pas 14 januari aan de macht toen president Zine El Abidine ben Ali het land ontvluchte.

De verdwijning van de president was voor het Tunesische volk echter nog niet genoeg; zij wilden ook dat Ghannouchi zou vertrekken. Zelfs een aankondiging van verkiezingen in juli kon hen niet op andere gedachten brengen. Vrijdag laaiden de opstanden extra op en reisden zo’n 100.000 mensen af naar Tunis om het aftreden van de tijdelijke regering te eisen. Het geweld dat in de daaropvolgende dagen volgde, was voor Ghannouchi reden om het bijltje erbij neer te gooien. Wie nu – tijdelijk – de macht over zal nemen tot de nieuwe verkiezingen, is nog niet bekend.

Afbeelding: Flickr account freestylee

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019