Excite

Prins Friso: ernstige hersenbeschadiging

Prins Friso heeft een ernstige hersenbeschadiging opgelopen tijdens een skiongeluk vorige week vrijdag, waarbij hij onder een lawine terecht kwam. Het is onzeker of prins Johan Friso ooit nog wakker gaat worden. Mocht dat wel gebeuren, dan kan niet gezegd worden of en hoe hij herstelt. Dat werd duidelijk uit een persconferentie die het hoofd van het artsenteam van de prins, Wolfgang Köller, vandaag hield in het academisch ziekenhuis in Innsbruck.

Details ongeluk prins Friso

Al de hele week werd er gespeculeerd over de toestand van prins Friso, maar niemand van het medisch team of van de Koninklijke familie had hierover informatie. Nu blijkt dat de prins 25 minuten onder de sneeuw heeft gelegen, waardoor zijn hersens een zuurstoftekort hebben opgelopen. Ook was er sprake van een hartstilstand. Toen Friso onder de sneeuw vandaan werd gehaald, is de reanimatie begonnen. Deze reanimatie duurde in totaal 50 minuten; dit is bovengemiddeld lang. “Je kan zeggen te lang,” aldus Köller.

Prognose prins Friso

Aanvankelijk was er hoop dat de hersenschade beperkt was gebleven, omdat de lichaamstemperatuur van prins Friso zeer laag was. Dat bleek niet het geval. Donderdagavond konden de artsen voor het eerst veilig een MRI-scan uitvoeren. De resultaten van de scan lieten ernstige hersenschade zien. De kans dat prins Friso herstelt zonder blijvende schade is zeer klein. Het kan weken tot jaren duren voordat de prins weer wakker wordt. De Koninklijke familie bekijkt nu of er een neurotisch revalidatiecentrum gevonden kan worden, waar de prins kan herstellen – mocht daar sprake van zijn.

Persverklaring NOS

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019