Excite

Prins Friso overleden

  • Wikimedia Commons

Maandagochtend is prins Friso overleden aan de gevolgen van complicaties van een hersenbeschadiging en coma. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag. De prins is 44 jaar geworden.

Hersenbeschadiging en coma

Prins Friso overleed aan de gevolgen van complicaties van een hersenbeschadiging. Deze liep hij op tijdens een skiongeluk op 17 februari 2012, waarbij de prins onder een lawine terecht kwam. Sinds die dag op de jaarlijkse skivakantie in Oostenrijk van de Koninklijke familie lag prins Friso in een coma.

Onverwacht

Hoewel de RVD geen verdere mededelingen doet, lijkt de dood van prins Fris onverwacht. Koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn namelijk nog op vakantie in Griekenland en gisteren werd de verjaardag van de vrouw van prins Friso, prinses Mabel van Oranje nog gevierd. Of prinses Beatrix bij haar zoon was tijdens zijn overlijden is onbekend. Prins Friso verliet in juli het Londense ziekenhuis waar hij werd behandeld.

Prins Friso begraven

Het is nog niet duidelijk waar en wanneer prins Friso wordt begraven. Traditiegetrouw worden leden van de Koninklijke familie bijgezet in de Koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft, maar die kerk wordt momenteel verbouwd. Mogelijk wordt er een kleine ceremonie gehouden in de Oude Kerk in Delft, waarbij alleen de familie en vrienden aanwezig zijn. In die kerk gaven prins Friso en Mabel Wisse Smit elkaar in 2004 het jawoord.

Reacties

Vanuit bekend Nederland zijn veel reacties gekomen op het overlijden van prins Friso. Ook de politieke partijen laten weten mee te leven met de Koninklijke familie. Zo schrijft minister-president Mark Rutte diep ontzet te zijn. Hij spreekt in het bijzonder zijn medeleven uit voor de twee dochters van de prins: Luana en Zaria, die nu zonder vader verder moeten.

Condoleanceregister prins Friso

De RVD heeft een online condoleanceregister voor prins Friso geopend. Vanaf Koninklijkhuis.nl kunnen mensen een bericht sturen aan prinses Mabel en de Koninklijke familie. Een selectie van de condoleances wordt ook op de site gepubliceerd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020