Excite

Prins Johan Friso in ziekenhuis na lawine

Volgens de eerste berichten zou prins Johan Friso een schedelbasisfractuur hebben overgehouden aan zijn ongeluk gisteren middag in Lech, Oostenrijk, maar dat is inmiddels via een arts ontkracht. Op dit moment is nog onduidelijk wat de prins precies mankeert, maar hij ligt op de intensive care van het academisch ziekenhuis in Innsbrück. Zijn toestand is stabiel, maar hij verkeert nog niet buiten levensgevaar.

Prins Friso off-piste

Zaterdag rond het middaguur vond het ongeval met prins Friso plaats. De prins, vergezeld door andere skiërs, skiede een off-piste route op één van de hoogste punten van het skigebied toen hij naar alle waarschijnlijkheid zelf de lawine veroorzaakte. Reddingswerkers konden de ervaren skiër snel onder de sneeuw vinden, omdat hij een zogenaamde lawinepieper bij zich had. Hij is ter plekke gereanimeerd en met een traumahelikopter afgevoerd.

Lawinewaarschuwing genegeerd?

Het lawinegevaar was door de vele sneeuwval in het gebied buiten de geprepareerde pistes “precair en verraderlijk,” zo melden de Oostenrijkse autoriteiten. Elke dag wordt er voor het gebied een lawinewaarschuwing afgegeven op een schaal van 1 tot 5. Op zaterdag was dit een categorie 4. Michael Manhart, verantwoordelijk voor de veiligheid in het wintersportgebied zegt dat de prins niets verweten kan worden. De helling waarop prins Johan Friso door een lawine werd verrast was gevaarlijk, maar de prins wist wat hij deed. Prins Friso is al vaak in Lech geweest en is een zeer ervaren skiër. Bovendien is “het volstrekt verkeerd” om de schuldvraag te stellen: “De verantwoordelijkheid om buiten de pistes een helling af te gaan, moet iedereen voor zichzelf nemen,” aldus Manhart.

Informatie RVD uit Lech

Ondanks dat prins Johan Friso sinds zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit geen onderdeel meer is van het koninklijk huis, wordt de informatievoorziening vanuit Oostenrijk wel gevoerd door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De meeste recent informatie rondom prins Friso is dat er nog geen veranderingen zijn. Hij heeft de eerste nacht stabiel doorgebracht.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020