Excite

Protest bij Sinterklaas intocht Amsterdam

De zwarte Pieten-discussie is de afgelopen maanden tot in den treuren gevoerd. Toch was de intocht van Sinterklaas er dit jaar één net als alle anderen. Onder luid gejuich van duizenden kinderen en hun ouders zijn de goedheiligman en zijn zwarte Pieten zondagochtend verwelkomd in Amsterdam. Enkele tientallen anti-zwarte Pietdemonstraten hielden een stil protest op de Dam door Sinterklaas de rug toe te keren. Één persoon werd verwijderd toen hij op een afgesloten rijbaan ging staan.

Zwarte Piet is Racisme

Een aantal van de anti-zwarte Pietendemonstranten droegen een ‘Zwarte Piet is Racisme’-shirt. Anderen hadden hun mond met tape afgeplakt. Sinterklaas, de Pieten en de kinderen leken niets te merken van de protestactie, die vooral veel journalisten naar de Dam trok.

Intocht Groningen

Sinterklaas arriveerde in de hoofdstad per boot. Het was het grootste bezoek van de goedheiligman sinds de landelijke intocht in Groningen zaterdag. Na een korte tocht over de Amstel zette Sinterklaas met maar liefst 600 Pieten voet aan wal bij het Scheepvaartmuseum. Daar kreeg de Sint een warm welkom van burgemeester Eberhard van der Laan. Het VOC-schip naast het museum vuurde twee schoten af als welkom.

Zwaar weer

Volgens de organisatie was er sprake van een opperbeste sinterklaassfeer in Amsterdam. Sinterklaas is vooral blij om weer vaste grond onder de voeten te hebben: “We hebben zwaar weer gehad, maar ik en de pieten zijn heel blij hier te zijn.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020