Excite

PvdA wil 'OV-les' voor ouderen

Voor oudere mensen is het Openbaar Vervoer een prima oplossing: als ze zelf geen auto meer hebben of niet meer in staat zijn om auto te rijden, kunnen ze er met de trein of bus toch nog tussenuit. Hiervoor is echter wel een duwtje in de rug nodig, want veel ouderen blijken de weg naar het OV niet meer zo goed te kunnen vinden.

Als je 70 jaar of ouder bent, wil het bezit van een rijbewijs niet meer zeggen dat je zomaar met je auto de weg op kunt. Je zult dan eerst een rijvaardigheidskeuring moeten doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Als je niet slaagt voor die keuring, dan wordt je rijbewijs ingetrokken en mag je geen auto meer rijden. Voor veel ouderen is dat het moment waarop ze in een isolement raken: ze kunnen er niet meer zelfstandig op uit en blijven daarom vooral maar thuis.

Dat Openbaar Vervoer een prima alternatief is, weten veel ouderen niet. Daarom wil PvdA-kamerlid Roefs een OV proefpakket invoeren voor ouderen. Dit proefpakket helpt ouderen om de werking van het OV te begrijpen, zodat ze gemakkelijk met bussen, treinen of trams door heel Nederland kunnen reizen. Uit een eerdere proef in Nijmegen – waar het Openbaar Vervoer voor 65-plussers gratis werd – bleek dat ouderen wel degelijk belangstelling hebben voor het Openbaar Vervoer, als ze maar weten hoe het werkt en wat het voor hen kan doen. Als deze proef wordt doorgevoerd, is de kans dan ook groot dat het een succes zal worden!

Afbeelding: Flickr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020