Excite

PVV weer grootste partij?

  • © Getty Images
Het is even stil geweest rond de PVV, maar dat heeft de partij niet minder populair gemaakt. Volgens Maurice de Hond zou de PVV namelijk de grootste partij zijn, als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden. De partij heeft op het moment 12 zetels in de Tweede Kamer, maar met een verkiezing zou de partij van Geert Wilders maar liefst 27 zetels binnen kunnen halen.

De VVD zou volgens De Hond veel zetels inleveren. Dat is op dit moment met 41 zetels de grootste partij in de Tweede Kamer. Verkiezingen zouden ervoor zorgen dat de partij er slechts 26 over zou houden. Vorige week waren dat er volgens de virtuele peilingen nog 27. De PvdA levert ook een zetel in ten opzichte van vorige week; die partij staat nu (volgens de peiling) op 12 zetels.

Andere partijen die inleveren zijn D66 (één minder naar 20 zetels) en de SP (ook één minder naar 17 zetels). Groen Links doet het aan de andere kant weer goed. Die zou er deze week een zetel bij krijgen en komt daarmee uit op 7 zetels in de Tweede Kamer.

Overigens is het de bedoeling dat er pas weer in 2017 Tweede Kamerverkiezingen gehouden worden. Mocht het kabinet het niet volhouden tot die tijd, dan kan het komen tot vervroegde verkiezingen. Over het algemeen worden de peilingen van Maurice de Hond als vrij nauwkeurig beschouwd. Hij houdt zich al sinds het einde van de jaren '70 bezig met peilingen en gebruikt hiervoor verschillende modellen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021