Excite

'Rechtse politici zijn knapper'

Het leven van de rechtse politicus van tegenwoordig gaat niet over rozen. Als de linkse hobbyisten niet demonstreren tegen bezuinigingen op het gebied van cultuur, dan staat er wel een club luie studenten op het Malieveld te joelen dat ze tegen de boetes in het hoger onderwijs zijn. Maar één ding kunnen de rechtse rakkers in hun zak steken: Ze zijn wel mooier dan hun linkse collega’s.

Althans, als we de resultaten van een Zweeds onderzoek mogen geloven. Wetenschappers van het Ratio Instituut in Stockholm lieten niet-Finse proefpersonen foto’s zien van Finse politici. Over het geheel genomen werden rechtse politici als mooier ervaren dan hun concurrenten van de linkerflank. De proefpersonen werd gevraagd de politici een cijfer van één tot vijf te geven, waarbij één afzichtelijk was en vijf bloedmooi. Gemiddeld kreeg rechts een 2.9, terwijl links het moest doen met een 2,3.

Dit onderzoek staaft onderzoek dat eerder al in Amerika was uitgevoerd. Een verklaring die de Amerikanen destijds gaven was dat rechtse politici zich meer bewust zijn van hun uiterlijk en het effect dat dit kan hebben in campagnes.

Volgens onderzoeker Niclas Berggren is de uitkomst niet onverwacht. ‘We wisten al dat knappe mensen meer geld verdienen en meer succes hebben. Ze zullen dus eerder naar rechts dan naar links neigen.’

Afbeelding: Flickr, gebruiker minister-president

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018