Excite

Record aantal zelfmoorden in 2013

  • © Getty Images
Het aantal Nederlanders dat zelfmoord pleegt neemt weer toe. In 2013 beroofden maar liefst 1854 Nederlanders zich van het leven. Dit aantal was nooit eerder zo hoog. Deze conclusie kan getrokken worden uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag publiceerde. Het is voor het zesde jaar op rij dat dit aantal toeneemt.

Als we kijken naar het aantal inwoners in Nederland, neemt het aantal zelfmoorden in verhouding toe. In 1970 lag dat aantal nog op 8 per 100.000 inwoners, maar vorig jaar steeg dat naar 11. Over het algemeen maken meer mannen een einde aan hun leven. In 2013 pleegden 1305 mensen zelfmoord en 549 vrouwen.

Als de data beter bekeken wordt, lijkt het erop dat vooral mensen vanaf middelbare leeftijd zelfmoord plegen. Ruim de helft van de mannen en vrouwen die zelfmoord pleegden zijn tussen de 40 en 65 jaar oud. Ook bij jongeren tussen de tien en twintig jaar neemt het aantal al sinds de jaren '90 langzaam toe.

Overigens is het aantal zelfmoorden in Nederland in verhouding relatief laag. In Hongarije ligt dat veel hoger, net als in andere delen van Noord- en Oost-Europa. Het aantal zelfmoorden in het zuiden van Europa valt mee.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020