Excite

Regeerakkoord is af

Mark Rutte van de VVD en Diederik Samsom van PvdA zijn het eens geworden over een conceptregeerakkoord. Dat werd vandaag bekend gemaakt. Maandagochtend zal het akkoord naar de fracties gaan. De afgelopen dagen heeft het Centraal Planbureau het regeerakkoord doorberekend en de resultaten waren goed, zo blijkt uit de snelle overgang naar de fracties. Ook de ministersploeg is zo goed als bekend.

Snel beëdigen

Het Kabinet van Rutte kan waarschijnlijk al snel aan het werk. In het algemeen leiden de fractievergaderingen niet to grote aanpassingen in het akkoord. Na de fractievergaderingen zullen Rutte en Samsom verslag leggen bij de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos.

Gesloten deuren

Voor de fracties is het ook nog spannend wat het conceptregeerakkoord te bieden heeft. De bewindslieden hebben informatie die tot nu toe bekend is enkel uit de media vernomen. De vier onderhandelaars: Mark Rutte en Stef Blok voor de VVD; Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem voor de PvdA hebben tijdens het hele proces vrijwel niets losgelaten. Ook voor de fracties bleven de deuren gesloten tijdens de onderhandelingen.

Maatregelen

Van de plannen in het conceptregeerakkoord lekten al een aantal maatregelen uit. Zo zal Mark Rutte zich moeten verantwoorden bij zijn fractie over het geleidelijk verlagen van de hypotheekrenteaftrek, ook voor bestaande hypotheken. Daarnaast worden de zorgpremies inkomenafhankelijk en verdwijnt daarom de zorgtoeslag. De post ontwikkelingsamenwerking zal het met 1 miljard minder moeten stellen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021