Excite

Regering IJsland valt uit elkaar

IJsland is een beetje een vreemd land. Hangt tussen Noord-Amerika en West-Europa in en wordt bewoond door voormalige Vikingen. In IJsland kwam de eerste grote klap van de huidige financiële wereldcrisis. De IJslandse bank Landsbanki bracht begin 2008 Icesave op de markt, een internetrekening met maar liefst 5% rente. Toen deze bank viel werden veel spaarders over heel de wereld gedupeerd. De financiële crisis die hieruit voortkwam legde veel druk op de regering van IJsland. De coalitieregering van Geir Haarde is vandaag gevallen.

IJslanders op de barricades

Reykjavik was de afgelopen weken in rep en roer. De gemoedelijke IJslanders waren de financiële crisis zat en zoals elke rechtgeaarde Feyenoorder weet, moet je bij een crisis je coach de schuld geven. In dit geval is de coach de coalitieregering van Geir Haarde, wiens Onafhankelijkheidspartij samenwerkte met een kleinere sociaal-democratische alliantie, geleid door Ingibjörg Solrun Gisladóttir. Dat is een naam die je in ieder geval vaak moest spellen als mensen je naam vragen, wat de vrouw regelmatig overkomt. Zij is namelijk de minister van Buitenlandse Zaken. De bevolking van IJsland ging de afgelopen dagen massaal de straat op en eiste verantwoording van Geir, Ingibjörg en de rest van de regering. Aangezien IJsland de langslopende democratie ter wereld heeft, zat er niets anders op om te luisteren. Geir Haarde blies gehoorzaam zijn kabinet op en schreef vervroegde verkiezingen uit. Niet dat het de financiële crisis oplost, maar het is in ieder geval iets.

Geir Haarde is niet herkiesbaar

Geir Haarde, beetje het type geitenwollensokken, stelt zichzelf niet herkiesbaar op 9 mei. Hij gaf als reden op dat hij behandeling tegen kanker nodig heeft, maar hij is waarschijnlijk ook alle financiële ellende zat. De beste man wil gewoon boeken lezen bij de open haard, vis eten en af en toe een geiser van dichtbij bekijken. En geef hem eens ongelijk. Het is momenteel geen feest om premier van het meest westerse land van Europa te zijn. Tenzij je een gewetenloze Viking bent, misschien. Ingibjörg Solrun Gisladóttir vindt zichzelf blijkbaar zo'n gewetenloze Viking, want van Ingibjörg wordt verwacht dat zij een nieuwe coalitieregering gaat leiden. Dapper.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020