Excite

Resistente bacterie leidt tot sterfgeval

Het eerste dodelijke slachtoffer van de resistente ESBL-vormende bacterie is gevallen, zo hebben onderzoekers gemeld. Het bericht werd bevestigd door het RIVM. Het slachtoffers is een oudere vrouw uit omgeving Utrecht. Ze is begin dit jaar al overleden.

Voordat bevestigd kon worden dat het hier inderdaad ging om een resistente bacterie, moest eerst verder onderzoek worden gedaan. Nu dat is afgerond, blijkt dat de gecompliceerde urineweginfectie waaraan de vrouw stierf, veroorzaakt is door een ESBL-vormende bacterie. Die bacterie heeft ze naar alle waarschijnlijkheid buiten het ziekenhuis opgelopen.

De bijzondere bacteriën zijn erg hardnekkig, omdat ze enzymen produceren die de werking van verschillende antibiotica tegengaan. Hierdoor is er geen vaste tegenoplossing voor. De bacteriën komen steeds vaker ook bij mensen voor. Dit komt deels doordat ze in kippenvlees voorkomen en dat vlees gewoon verkocht wordt. Omdat inmiddels ongeveer 95% van het kippenvlees in de winkel besmet is, eet bijna iedereen het.

Dat die bacterie ook echt de bron kan zijn van veel ellende, blijkt wel uit het feit dat het DNA van de bacterie in 30% van de gevallen van infectie precies overeen blijkt te komen met het DNA van de bacterie die bij kippen gevonden is. Het aantal mensen met de bacterie in hun bloed steeg in de afgelopen anderhalf jaar ook al met 40%. Hoewel dit nu dus het eerste gedocumenteerde sterfgeval is, vermoedt de onderzoekster dat er zeker al meer mensen gestorven zijn aan deze bacterie.

Afbeelding: Flickr, gebruiker

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020