Excite

Rihanna beschuldigd van plagiaat

Modefotograaf David LaChapelle is naar de rechter gestapt nadat hij de nieuwe videoclip van Rihanna zag. In de clip voor het nummer S&M zitten een aantal beelden die behoorlijk lijken op foto’s van LaChapelle.

Al snel na het verschijnen van Rihanna’s nieuwste video circuleerden er op internet geruchten dat er opvallende overeenkomsten met het werk van de wereldberoemde fotograaf waren. LaChapelle beklaagde zich daar maandag over bij de rechter. ‘De video is direct afgeleid van mijn werk en vertoont sterke overeenkomsten,’ zo verklaarde hij.

Vorige week liet de 47-jarige fotograaf op Twitter al weten dat hij niet te spreken was over de gelijkenis. ‘De volgende keer dat je een LaChapelle-video maakt, moet je hem zelf inhuren.’ Volgens LaChapelle zijn acht van zijn foto’s gebruikt. Op een van de beelden in de clip waar het om gaat, is Rihanna te zien tegen een zwartblauwe achtergrond, met een snoepje op haar tong.

LaChapelle vindt dat er sprake is van plagiaat, omdat de zangeres compositie, concept, gevoel, toon, sfeer, thema, setting, decors, rekwisieten, kleding en licht van hem heeft gekopieerd. Het is niet bekend welk geldbedrag LaChapelle van Rihanna eist.

De videoclip voor S&M heeft ook om andere redenen veel tongen losgemaakt. Elf landen besloten de seksueel getinte video niet uit te zenden, en in Groot-Brittannië werd de nogal expliciete titel van het nummer veranderd in Come On. Rihanna vindt de ophef hypocriet: ‘Ze keken ook naar Umbrella, daarin was ik volledig naakt.’

Afbeelding: Youtube.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020