Excite

Rijkswaterstaat: wegen tot en met maandag schoon

Hoewel er uit verschillende hoeken geluiden klinken over een tekort aan strooizout, garandeert Rijkswaterstaat dat er in ieder geval genoeg zout is om de belangrijkste wegen tot en met de avondspits op maandag te bestrooien.

Rijkswaterstaat kwam tot deze conclusie na het beoordelen van de weersverwachtingen, de inzet van de strooimiddelen en natuurlijk het extra strooizout dat wordt aangeleverd door AkzoNobel en Frisia. Het kan zijn dat er plaatselijk nog wat gladheid te zien is, maar die gladheid is dan niet te wijten aan een tekort aan strooizout, aldus een voorlichter.

Omdat er op dit moment wel plaatsen in Nederland zijn die te kampen hebben met een zouttekort, probeert Rijkswaterstaat nog om zout van distributielocaties naar deze locaties te vervoeren.

Mocht dit winterweer aanhouden, dan bestaat de kans dat het strooizout opraakt wel degelijk. In dat geval zullen eerst de wegen bestrooid worden die van belang zijn voor het bestrijden van rampen. In de meeste gevallen zullen dit snelwegen zijn. Inmiddels is al een plan opgesteld om er in ieder geval voor te zorgen dat iedere gemeente of provincie een kleine noodhoeveelheid zout achter de hand heeft.

Rijkswaterstaat gaat verder werken aan het vinden van meer strooizout en zoekt ondertussen ook door naar alternatieven. Die zijn er wel, maar die alternatieven blijken op dit moment nog erg duur. Daarnaast werken niet alle strooimiddelen nog als er al sneeuw op de weg ligt. Creatieve oplossingen zijn er echter te over; zo zijn de wegen in de gemeente Etten-Leur ijsvrij gemaakt met Atlantisch zeezout, dat je ook kunt kopen als badzout.

Want wat gebeurt er als het écht glad wordt?

Afbeelding: Flickr account Don Nunn

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020