Excite

Rookleeftijd van 16 jaar naar 18 jaar

De leeftijd waarop jongeren sigaretten of andere tabakswaren mogen kopen gaat zeer waarschijnlijk omhoog van 16 jaar naar 18 jaar. Het kabinet stemde vandaag in met het voorstel van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martijn van Rijn om de rookleeftijd te verhogen. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel gaat nu zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer, vertelde van Rijn tijdens de wekelijkse ministerraad. In het regeerakkoord van de PvdA en de VVD werd al geschreven over een verhoging van de leeftijd voor het kopen van alcohol. Op deze manier denken de partijen overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd tegen te gaan.

Tabaksfabrikanten

Tabaksfabrikanten en brancheverenigingen pleitten er vorige week al voor om de rookleeftijd te verhogen, omdat uit onderzoek blijkt dat verhogen van de leeftijd bij de verkoop van alcohol een effectief middel is om schadelijk gebruik bij jongeren tegen te gaan. Volgens de fabrikanten geldt hetzelfde bij roken. Zij hechten er veel waarde aan dat jongeren niet op lage leeftijd beginnen met roken. Dit jaar is de controle op de leeftijd bij tabaksverkoop al flink omhoog gegaan.

Enthousiast

Van Rijn zei vrijdag dat de hele ministerraad enthousiast reageerde op zijn voorstel. Hij vindt dat het belangrijk is om een norm te stellen, die scholen en ouders helpt om het roken onder de jeugd tegen te gaan. De staatssecretaris erkende dat bij zo'n norm altijd vragen opkomen over de handhaving ervan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021