Excite

Rotterdam start het begin van einde voor de strippenkaart

Dertig jaar lang maakten miljoenen Nederlanders gebruik van de strippenkaart. Dan spreek je toch echt over een ingeburgerd systeem. Dat veranderen zal op de nodige weerstand stuiten. Maar men moet ergens beginnen. Dat doet men dan in Rotterdam. Daar is vanaf 1 februari geen strippenkaart meer te koop. En vanaf 11 februari geldt de strippenkaart niet meer als officieel vervoersbewijs in het openbaar vervoer van de havenstad. De strippenkaart is niet meer. Reizen met het OV in Rotterdam doe je tegenwoordig met de OV-chipkaart.

Sinds 1 januari was het in Rotterdam al niet meer mogelijk om in de bus of tram een strippenkaart te kopen. Alleen wegwerp OV-chipkaarten konden toen gekocht worden bij de chauffeur of bestuurder. Vervoersmaatschappijen Connexxion, RET en Q-bus willen namelijk dat Rotterdamse reizigers zo snel mogelijk wennen aan de OV-chipkaart. Hoe eerder iedereen door de eerste klap heen is, hoe efficiënter het systeem gaat werken. Vanaf maandag is de strippenkaart dus niet meer te koop. En een kleine twee weken later word je uitgelachen als je 'm nog aan de buschauffeur laat zien.

Rondom de OV-chipkaart bestaat veel ophef. Zo hebben verschillende mensen aangetoond dat het systeem vrij makkelijk te kraken is. Er is iemand geweest die wekenlang rond kon reizen als Osama Bin Laden en als koningin Beatrix. Tot grote hilariteit van de critici van de kaart. Tevens roept de OV-chipkaart veel vragen op over privacy. Wordt er bijgehouden wie allemaal welke reizen maakt? En hoe vaak? En wie mag deze database inzien? Op al deze vragen zal het komende jaar antwoord gegeven moeten worden. Rotterdam is namelijk de proeftuin van het openbaar vervoer. In 2011 wordt namelijk de strippenkaart landelijk afgeschaft.

Afbeelding: Flickr, tnarik

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020