Excite

Rusland boycot Amerikaanse en Europese producten

Rusland boycot Amerikaanse en Europese producten, zoals fruit, groenten en kaas. Vanaf vandaag wordt een hele lijst voedingsmiddelen geweigerd aan de grens. Dat maakte premier Medvedev bekend. De sancties duren een jaar, zo meldt persbureau Reuters vandaag, en zijn gericht tegen de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen.

Lijst producten

De sancties gelden voor vlees, vis, fruit, groenten en zuivelproducten zoals kaas. Alcoholische dranken worden gespaard. Vanmiddag publiceerde het land een volledige lijst met producten die onder de boycot vallen.

Reactie

Rusland voert de boycot op Europese en Amerikaanse producten in als een reactie op de sancties die sinds enkele weken gelden tegen Rusland. Aanleiding is de steun die Rusland geeft aan de burgeroorlog in Oekraïne, waaraan indirect ook de vliegramp met MH17 te wijden is. Het land overweegt ook om het luchtruim te sluiten voor luchtvaartmaatschappijen uit de geboycotte landen. Voor Oekraïne is het Russische luchtruim nu al niet meer toegankelijk.

Noodzakelijk

Volgens premier Medvedev is de boycot moeilijk, maar noodzakelijk. “Er is niets goeds aan sancties en het was geen makkelijk besluit om te nemen,” ligt hij toe in een persconferentie. “Maar we moesten het doen.” De Europese Unie betreurt de Russische sancties en behoudt zich het recht actie te ondernemen.

Impact van de sancties

Wat de precieze impact van de sancties gaat zijn op Nederlandse tuinders en producenten van onder andere kaas is niet duidelijk. Er zijn bedrijven voor een groot deel afhankelijk van de export naar Rusland, maar de totale Nederlandse export betreft maar voor een klein deel Rusland.

Volgens Medvedev richt Rusland zich erop om de geboycotte producten zelf te gaan produceren, of te importeren uit landen als Nieuw-Zeeland en Brazilië. Dan wordt later mogelijk ook de import van auto’s, vliegtuigen en marineschepen aan banden gelegd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021