Excite

Russische bommenwerpers onderschept boven Nederland

Zo dan, zijn we ineens weer terecht gekomen in berichtgeving met een hoog Koude Oorlog gehalte. Vandaag zijn er door Nederlandse F16's twee Russische bommenwerpers onderschept. Die vlogen doodleuk door het Nederlandse luchtruim. Zonder het van te voren door te twitteren naar de Nederlandse instanties. En dat is dus niet gewenst. De F16's kwamen dan ook direct in actie.

Het betrof bommenwerpers van het type TU-95 MS (Bear). Echte oude Koude Oorlog toestellen. Mastadonten in het Nederlandse luchtruim, gewoon omdat de Russen nu eenmaal zelf wel bepalen waar ze vliegen. Niet zo heel vreemd dat een maand geleden Britse en Deense vliegtuigen dezelfde Russische bommenwerpers moesten volgen.

Het is overigens allemaal veel minder spannend dan het lijkt. Het ging om legale internationale vluchten, er kon alleen geen contact gemaakt worden met de piloten. In dat geval stijgen de Nederlandse F16's altijd op. Gewoon even checken of alles okee is. Gebeurt om de zoveel tijd. Wat precies de reden is dat de Russen hun Europese collega's negeren en vrolijk verder fladderen door het luchtruim van andere landen, is niet bekend. Maar mooi ouderwets nieuws is het wel.

Afbeelding: Flickr, gebruiker GCWest

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020