Excite

Russische invasie in Kiev?

  • Foto
  • © Getty Images

Rusland provoceert Oekraïne door soldaten en legerhelikopters te sturen naar de Krim. Een deel van Oekraïne waar veel Russen wonen. De helikopters zijn vrijdag het luchtruim van Oekraïne binnengedrongen, zo meldt de plaatselijke grenswacht. Ook hebben Russische militairen een Oekraïne grenswacht tegengehouden in Sebastopol; een stad op het Oekraïense schiereiland de Krim. Rusland heeft hier een maritieme basis. De Russische Zwarte Zeevloot ligt hier voor een deel.

VN

Inmiddels lijkt er een ware Russische invasie gaande te zijn op de Krim. In verschillende steden hebben Russische soldaten de macht opgeëist, door gebouwen te omsingelen en gewapende milities de straat op te sturen. Als reactie heeft de Oekraïne reservisten opgeroepen zich te melden, om bij een eventuele Russische aanval direct voorbereid te zijn.

Het Oekraïense parlement heeft bij de VN gevraagd om steun, omdat de grenzen van het land zouden worden bedreigd. Rusland zou de territoriale integriteit van Oekraïne aantasten. In de Krim is ondertussen aangekondigd dat er een nieuw regionaal kabinet zal komen. Vermoedelijk pro-Russisch, zoals de meeste inwoners in de Krim.

Arrestatie

Ondertussen is er een arrestatiebevel uitgevaardigd voor tien hoge functionarissen. Ze worden beschuldigd van massamoord, naar aanleiding van het beschieten van burgers tijdens de demonstratie in Kiev vorige maand. Onder hen zijn de vroegere minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie.

Zwitserse aanklagers zijn op zoek naar de gevluchte president Janoekovitsj en zijn zoon, zij worden beschuldigd van witwassen. Hun tegoeden zijn bevroren, net als de gelden van 18 andere Oekraïners. Ook de aanklagers in Oekraïne willen de twee berecht zien, liefst voor mensenrechtenschending.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020