Excite

Rutger Hauer krijgt Oeuvreprijs

De Imagine's Career Achievement Award, de filmprijs van het Amsterdam Fantastic Filmfestival gaat dit jaar naar oudgediende Rutger Hauer. Dat heeft de organisatie van het festival vandaag bekend gemaakt.

En de jury heeft goede reden om Hauer de prijs te geven. ‘Rutger Hauer is niet alleen Nederlands meest succesvolle acteur in Hollywood en verre omstreken, in zijn veelzijdige carrière dook én duikt hij veelvuldig op in genrefilms.’

En dat laatste klopt inderdaad. Zo had hij rollen in grote films als Blade Runner, Batman Begins en Sin City, maar voelt hij zich ook niet te goed om in absolute gedrochten als Blind Justice en Hobo With a Shotgun te acteren.

De 67-jarige Hauer, is in Nederland bekend van rollen in Floris en Turks Fruit. In de jaren tachtig acteerde hij vooral in de Verenigde Staten. Hoofdrollen in kaskrakers heeft hij niet gehad, maar door veel rollen in B-films aan te nemen wist hij toch een leuke boterham bij elkaar te verdienen. Naast acteren zet Hauer zich ook in voor een betere wereld. Zo zet hij zich met de Starfish Association in voor met HIV besmette kinderen en zwangere vrouwen. Ook maakt hij deel uit van de raad van adviseurs van de milieuorganisatie Sea Shepherd.

Paul Verhoeven en Dick Maas mochten de prestigieuze award eerder in ontvangst nemen. Hauer zal de prijs op de openingsavond van het festival in ontvangst nemen. Dit jaar wordt dat gehouden van 13 tot en met 23 april.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Varla's Drive

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020