Excite

Rutte en Willem-Alexander boycotten EK voetbal

Premier Mark Rutte en kroonprins Willem-Alexander zullen niet aanwezig zijn tijdens het EK in de Oekraïne om het Nederlands elftal aan te moedigen tijdens de wedstrijden. De prins en premier boycotten het EK met het oog op de slechte behandeling van de Oekraïense oppositieleider Julia Timosjenko, maar ook om de mensenrechtensituatie in het land op de kaart te zetten. Dat meldt RTL.

Julia Timosjenko

Julia Timosjenko zit een gevangenisstraf uit van zeven jaar voor machtsmisbruik tijdens haar premierschap een aantal jaar geleden. Recentelijk doken foto’s op van Timosjenko in haar cel, waar blauwe plekken op haar lichaam te zien zijn. Ze zegt slachtoffer te zijn van stelselmatige mishandeling door haar bewakers en een algemeen slechte behandeling tijdens haar gevangenschap.

Een lijn trekken

Het kabinet moet nog beslissen of demissionair minister Edith Schippers van sport naar het EK zal gaan. Minister Rosenthal zei eerder dat de situatie in de Oekraïne eerst verbeterd moet worden, maar dat is nog niet gebeurd. Nederland wilde graag één lijn trekken met andere bestuurders in Europa.

Regeringen verdeeld

Ook andere regeringsleiders in Europa zijn verdeeld over de vraag of ze hun hoogwaardigheidsbekleders naar het voetbalevenement moet sturen. Zo blijven de Engelse en Franse ministers thuis, maar Denemarken stuurt waarschijnlijk wel een minister naar het evenement. Duitsland neigt eveneens naar een boycot. Vandaag beslist de ministerraad over minister Schippers. Zelf wil de demissionair minister wel graag naar het EK.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021