Excite

SAIL 2010 blijkt weer een groot succes

Amsterdam is dit weekend het decor voor SAIL 2010. Een gigantisch festival, waarbij honderden schepen de hoofdstad aandoen. Veel mensen uit het land trokken naar de havenstad om de machtige zeilschepen te bewonderen. Dit leidde tot veel drukte, maar dat mocht de pret niet drukken.

Sail 2010 begon met de parade van schepen van IJmuiden naar de IJhaven. De tall ships trekken daarbij veel aandacht. Van grote schoonheid zijn de drie- en viermasters, zoals de Stad Amsterdam. Deze schepen zijn de reden dat Sail ook dit jaar weer een groot succes werd. Hier zijn de schepen te zien die de stad aandeden.

Zaterdag kwamen meer dan een half miljoen bezoekers af op het nautische gala. De stad liep over van toeristen die een glimp van de schepen op wilden vangen. De GVB moest zelfs extra grote boten in zetten om als pont de mensen over het IJ te krijgen.

Op het IJ zelf krioelden de diverse schepen door elkaar. Terwijl de tall ships netjes aangemeerd lagen, zochten veel dagjesmensen met hun sloepen en zeilbootjes een route door de drukte. Het heeft niet tot noemenswaardige ongelukken geleid, wel tot een hoop vrolijke gezichten.

Ook de marine was goed vertegenwoordigd in de Amsterdamse haven. Sail duurt nog tot morgen. Dan zullen de schepen de IJhaven weer verlaten en keert de rust terug in Amsterdam. De nautische schoonheid zal dan weer doortrekken naar een volgende stad.

Afbeelding: Flickr, yetdark

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021