Excite

Sarah Palin onder vuur

Hoewel de Republikeinse politica Sarah Palin via Facebook haar medeleven heeft betuigd aan de familie van congreslid Gabrielle Giffords, ligt haar reputatie behoorlijk onder vuur. Democrate Giffords raakte enkele dagen geleden gewond bij een een schietpartij in Tucson, Arizona.

De 40-jarige Giffords was vorig jaar een van de personen op de lijst met ‘uit te schakelen Democraten’ op de website van Palin. Op deze ‘hitlist’, stonden twintig namen van Democraten die voor de Gezondheidswet hadden gestemd, en die Palin daarom liever niet herkozen zag.

De lijst, genaamd Takebackthe20, bestond uit een kaart van de VS, waarop de twintig Democraten weinig tactvol werden aangeduid met schietschijven. Na het drama in Tucson verwijderde Palin het bestand razendsnel van haar website.

In maart vorig jaar gooiden vandalen de glazen deur van Giffords kantoor in, vlak na de goedkeuring van de Gezondheidswet. De Democrate waarschuwde toen dat de Takebackthe20 voor een gevaarlijke heksenjacht zou zorgen. ‘Wij zijn doelwitten geworden.’

Palin is een van de drijvende krachten is achter de zeer conservatieve Tea Party. Die beweging verzet zich hevig tijdens de gezondheidshervormingen van president Barack Obama. Toen de 75-jarige vader van Giffords na de schietpartij door de New York Post gevraagd werd of zijn dochter vijanden heeft, antwoordde hij verdrietig: ‘Ja, de hele Tea Party’.

Afgelopen zaterdag opende de 22-jarige Jared Loughner het vuur in een winkelcentrum in Tucson. Zes mensen kwamen daarbij om het leven.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Tom Prete

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020