Excite

Satellieten botsen tegen elkaar

Twee grote communicatiesatellieten zijn tegen elkaar gebotst op een hoogte van 780 kilometer boven Siberië. Door de botsing zijn er gigantische wolken met brokstukken ontstaan.

Volgens de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA is een botsing als deze de eerste in zijn soort, en dat ondanks de duizenden satellieten die boven aarde zweven. Sinds 1957 zijn er ruim zesduizend satellieten de lucht in gegaan en hiervan werken er nog zo’n drieduizend. Eén van de twee satellieten was een commerciële Amerikaanse satelliet die in 1997 gelanceerd. De andere was er een Russische satelliet uit 1993 die niet meer functioneerde.

Volgens NASA zal het losvliegende puin geen problemen zorgen voor het Internationale Ruimtestation. Dit station bevindt zich zo’n 430 kilometer lager en kan ook een uitwijkmanoeuvre maken als dit nodig is. Ook de Russische ruimteorganisatie Roskosmos zei dat het Internationale Ruimtestation geen enkel gevaar loopt. Volgens een woordvoerder van Roskosmos was de Russische satelliet kapot gegaan twee jaar na de lancering.

De kans zit erin dat het nog wel weken duurt tot het effect van alle brokstukken is opgehelderd. De brokstukken zullen waarschijnlijk verbranden tijdens hun val door de atmosfeer. Wij hoeven ons op aarde dus ook geen zorgen te maken om het ongeluk tussen de twee satellieten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021