Excite

Satire wordt verbannen tijdens Braziliaanse verkiezingen

Het is al eeuwenlang zo dat politici belachelijk gemaakt worden met behulp van satire. In de middeleeuwen had zelfs de alleenheerser een hofnar. Ook vandaag de dag houden cabaretiers een vinger aan de pols van de politiek. Gewoon om de zaken in balans te houden. Dat gebeurt in Engeland, in de Verenigde Staten en ook in Nederland. Het is een belangrijk onderdeel van het democratische proces.

In Brazilië zijn er binnenkort verkiezingen. In oktober gaan de Brazilianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Wat wil nu het bizarre feit? Dat Braziliaanse satiristen en cabaretiers geen grappen mogen maken over de kandidaten of het verkiezingsproces. Wordt hun door de overheid verboden. Satire en komedie over politiek zijn tijdens de campagne verbannen. Uiteraard levert dat een hoop vraagtekens op, niet in de laatste plaats bij de grappenmakers zelf.

Deze anti-grappenwet is een overblijfsel van de dictatuur die tussen 1964 en 1985 aan de macht was in Brazilië. Het was toen ook verboden om in de drie maanden tot aan de presidentsverkiezingen grappen te maken over de kandidaten of het proces. Mocht je deze wet overtreden, dan kan dat komen te staan op een boete van tienduizenden euro's en een opzegging van de vergunning om uit te zenden.

De grappenmakers in Brazilië begrijpen niet dat een dergelijke ban mogelijk is in een democratisch land. Ze zullen er dan ook flink tegen protesteren, in onder andere Rio de Janeiro. Toch hebben de boetes wel zin, want de bekendere cabaretiers censureren zichzelf op dit moment. Overigens valt internet niet onder de wet. Daar is het nog vrijuit mogelijk grappen te maken over de politiek. Bijvoorbeeld over het ridicule van deze wet, om maar wat te noemen.

Afbeelding: Flickr, soldon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021