Excite

Schadevergoeding voor dood door overwerk

De 24-jarige Motoyasu Fukiage is overleden aan overwerken, zo bepaalde de rechter in een zaak die al sinds 2007 speelde. De jongen overleed toen aan een hartstilstand en zijn ouders meenden dat die veroorzaakt werd door het vele overwerken. Zij spanden een zaak aan tegen de werkgever.

Inmiddels hebben de rechters de ouders in het gelijk gesteld en de restaurantketen veroordeeld tot het betalen van een boete van 725.000 euro.

De jongen werkte vier maanden lang zo’n 112 uur meer dan zijn contract en volgens de rechtbank was de hartstilstand die hij na die tijd kreeg, hierdoor veroorzaakt. In Japan komt het vaker voor dat mensen overlijden vanwege overwerk. In het land heerst een sterke prestatiedrang en veel werknemers hebben te maken met lange werkdagen en veel groepsdruk om toch maar vooral mee te doen.

In de laatste tien jaar is het overlijden door overwerk zo ‘gewoon’ geworden in Japan, dat men er zelfs een apart woord voor heeft: karoshi. Aangetoond kan worden dat ieder jaar inmiddels honderd tot tweehonderd mensen overlijden aan de gevolgen van te veel en te hard werken. Daarnaast is er nog een groot aantal medewerkers dat niet overlijdt, maar wel ernstig ziek wordt. Ook worden jaarlijks letterlijk honderden mensen geestesziek, wat in tientallen gevallen leidt tot (pogingen tot) zelfmoord.

De overheid doet inmiddels verschillende pogingen om karoshi tegen te gaan, onder meer door het werken vanuit huis te stimuleren.

Afbeelding: Flickr account pjan vandaele

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020