Excite

Shanghai voert eenhondpolitiek in

De Chinese stad Shanghai gaat een eenhondbeleid invoeren. In navolging van de beruchte eenkindregel wil de miljoenenstad nu ook de hoeveelheid honden sterk gaan inperken. Chinezen krijgen steeds meer te besteden en dat zou terug te zien zijn in het aantal honden op straat.

De invoering het eenhondbeleid doet denken aan de restrictie op het krijgen van meer dan één kind. Die politiek werd in 1979 in China ingevoerd. Het werd het Chinese ouders strafbaar gesteld een tweede kind te krijgen. Op die manier wilde de regering overbevolking tegengaan. Vanuit andere landen was er veel kritiek op het beleid.

Maar zo'n storm zal er bij de invoering van het eenhondbeleid waarschijnlijk niet opsteken. Half mei gaat de wetgeving in. Chinezen die nu meer dan één hond in bezit hebben mogen ze gewoon houden, mits de dieren geregistreerd zijn. Voor puppy's die in een gezin geboren worden hebben de beleidsmakers een oplossing aangedragen. Ze moeten weggegeven worden aan gezinnen zonder een hond, of gaan naar speciale adoptiecentra.

Volgens het bestuur van Shanghai is de regel noodzakelijk. Er zijn inmiddels 800.000 honden in de stad, en de problemen met de dieren stapelen zich op. De nieuwe regel moet hondsdolheid tegengaan, en het stijgende aantal gevallen van dierenmishandeling terugdringen. Bovendien noteerde politie in 2010 140.000 aanvallen van honden op mensen; veertig procent meer dan in 2006.

Afbeelding: Flickr, gebruiker laserstars

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021