Excite

"Shoot the Boer" klinkt Bono als muziek in de oren

‘De lafaards zijn bang, schiet, schiet, de lafaards zijn bang, schiet de boer.’ Dat zijn de eerste regels van het protestlied Shoot the Boer, dat door zwarte Zuid-Afrikanen werd gezongen om hun afkeer van de blanke heersers te laten horen. En volgens zanger Bono van U2 heeft een dergelijk liedje zelfs na het einde van de Apartheid nog een plek.

Hoewel het liedje al bijna in de vergetelheid was geraakt, werd oud zeer weer opgerakeld door Julius Malema, de leider van de jeugdafdeling van grootste Zuid-Afrikaanse partij. Hij zong het lied op een bijeenkomst van het ANC. In Zuid-Afrika wordt het woord ‘boer’ vooral gebruikt om blanke, Afrikaans sprekende Zuid-Afrikanen aan te duiden.

Het lied vindt zijn oorsprong in de Apartheid, waaronder de zwarte bevolking onderdrukt werd door deze Boeren. Bono, die voor een concert in Johannesburg is, vertelde de Sunday Times dat hij vindt dat het nummer nog bestaansrecht heeft. Hij vergeleek het met protestliederen uit Noord-Ierland. ‘Ik zong als kind liedjes die ik kende van mijn ooms. Protestliederen uit de begindagen van de IRA.’

En dat stuitte veel, vooral blanke, Afrikanen tegen de borst. Ze menen dat de vergelijking mank gaat omdat er nu vrede heerst in Noord-Ierland terwijl Zuid-Afrika nog steeds worstelt met haar verleden. Ook zijn er sinds 1991 ongeveer 3000 blanke boeren vermoord, wat het extra pijnlijk maakt.

Overigens moest Malema publiekelijk zijn excuses maken na het zingen van het controversiële lied.

Afbeelding: Flickr, gebruiker World Economic Forum

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020